80 let od popravy Václava Brožíka nacisty v katovně v Drážďanech – 14.2. 1944

80 let od popravy Václava Brožíka nacisty v katovně v Drážďanech – 14.2. 1944

Internetové muzeum Franz Josefa I.  tímto článkem připomíná smutné 80-té výročí popravy Václava Brožíka . Jednalo se o člena odbojové skupiny Čeňka Ulrycha-Král, Skolek, Šalda, Muknšnábl a Brožík. Prováděli za II. světové války sabotážní akce proti nacismu na plzeňsku. Po mnoha úspěšných akcích však byli všichni zatčeni , vězněni a poté popraveni. Muzeu se podařil mimořádná nález souboru písemností k osobě Václava Brožíka. Díky obrovské náhodě se uchoval nedocenitelný soubor celistvostí- dopisy do věznice Bory, dopisy z Drážďan, veškeré osobní doklady, pasy a  písemná   komunikace prostřednictvím právníků se špičkami nacistické administrativy pro  záchranu života Václava Brožíka . Celý soubor písemností a osobních věcí přivezených po válce z katovny v Drážďanech je možné shlédnout na www.franz-josef.cz  ve složce : Mimořádný soubor celistvostí Václava Brožíka.  Museum tímto vzdává obdiv statečnosti těmto mladým lidem, kteří za nás položili životy – NIKDY NEZAPOMENEME.

 

 

Přidejte svůj komentář

Maximální velikost nahrávaného souboru: 3 MB. Můžete nahrát: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, other. Drop file here

Sdílet na sociálních sítích:

O muzeu Franz Josefa I.

Na těchto internetových stránkách máme připraveno cca 35 000 obrázků (14 000 předmětů),Odhadem cca 45.000 webových stránek – tak se předem omlouváme když nám něco nevyjde podle odborných popisů . Museum je otevřené a založené na budoucí možné spolupráci nás sběratelů, historiků a lidí podobně smýšlejících.  

Doporučené exponáty

Přejděte do muzea

Vydejte se na jedinečnou cestu časem

Další příspěvky

css.php
cs_CZČeština