HOŠTKA U ŠTĚTÍ, BUSTA CÍSAŘE FJI

Ke konci 19. století stával na malém náměstí císaře Josefa II. vpravo nahoře od hlavního náměstí pomník s bustou císaře Josefa II. Po zániku Rakousko-Uherska byla busta Josefa II. odstraněna, ale podstavec zůstal na původním místě.

 Když se blížilo 80. výročí založení české školy v Hoštce (1918 – 1998), rozhodlo se vedení města, že na podstavec umístí novou bustu, tentokrát císaře Františka Josefa I. Rok 1998 byl také rokem 150. výročí nástupu císaře Františka Josefa I. na trůn. Návrh busty zhotovil výtvarník pan Václav Novák. Tento umělec si zvolil jako hlavní téma díla říšský znak, který byl umístěn v Boudě, prvním českém divadle na Koňském trhu v Praze.

Znak představoval říšskou orlici s českým lvem na prsou a s latinským nápisem „ Sum umbra alarum tuarum vincit leo“. Český překlad hesla je: „ Ve stínu křídel tvých vítězí lev.

Základem pro bustu bylo hodně poškozené poprsí císaře FJI ze soukromé sbírky Dr. Pavla Stříbrného. Štukatér Zdeněk Vahala toto poprsí opravil, připravil pro odlévání a odlil z umělého kamene.

Busta císaře Františka Josefa I. v Hoštce je zcela unikátním dílem. Zobrazuje císaře v mladém věku mezi 35 až 40 lety a má kolem sebe velmi zdařile výtvarně zobrazené ústřední téma z kovu. Dole kolem busty je česká královská koruna, na bocích nad císařem jsou symbolická křídla říšské orlice a úplně nahoře je vítězný český lev. Kovové prvky kolem busty zhotovil pasíř Otto Šubert z Prahy. Busta byla slavnostně odhalena 17. října 1998 a odhalil ji Mistr Adolf Born.

Busta císaře FJI ve spojení s kovovými prvky je podle mne jedině v Hoštce.

Přidejte svůj komentář

Maximální velikost nahrávaného souboru: 3 MB. Můžete nahrát: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, other. Drop file here

Sdílet na sociálních sítích:

O muzeu Franz Josefa I.

Na těchto internetových stránkách máme připraveno cca 35 000 obrázků (14 000 předmětů),Odhadem cca 45.000 webových stránek – tak se předem omlouváme když nám něco nevyjde podle odborných popisů . Museum je otevřené a založené na budoucí možné spolupráci nás sběratelů, historiků a lidí podobně smýšlejících.  

Doporučené exponáty

Přejděte do muzea

Vydejte se na jedinečnou cestu časem

Další příspěvky

css.php
cs_CZČeština